Jimmy Whitfield – rev. 9. april 2017.
Georg Strøm – rev. 20. juni 2010.

Der er en del med Asperger som gerne vil fremhæve at mange kendte også har det, ofte på et meget tyndt grundlag. Derfor er denne her oversigt baseret på anerkendte blade og andre pålidelige og uafhængige kilder.

Når vi ser på sammensætningen af personer, er det vigtigt at huske, at for eksempel politikere, erhvervsledere og ambassadører vil tøve med at bekendtgøre at de har Asperger, da det kan skabe tvivl om deres dømmekraft. Til gengæld vil forskere og kunstnere som har vist deres evner ofte gerne vil fortælle om baggrunden for deres resultater. Desuden er Aspergers Syndrom nogle gange blevet brugt som forsvar i retssager og som en bekvem forklaring på en kriminels afvigende opførsel.

Derfor kan vi – alt andet lige – forvente at der på listen er en overvægt  af forskere, kunsterne og kriminelle, mens der vil være færre kendte ledere og administratorer. Af en eller anden grund er det også en kraftig overvægt af personer fra Storbritannien blandt dem hvor Asperger er bekræftet.

Falske positive

Det er nødvendigt at tage i betragtning, at Aspergers syndrom er forholdsvis sjældent, så der let kommer et stort antal falske positive – altså personer som man hævder har Asperger uden at de har det. Hvis vi går ud fra at 1,5 procent har Asperger og at diagnosen er 97 procent korrekt, vil to ud af tre af dem der bliver diagnosticeret ikke have haft det.

Hvordan kan det være? Her er forklaringen.

Kendte personer hvor Aspergers syndrom eller autisme er bekræftet

John Ausonius: Lasermanden. Blev i 1994 i Sverige idømt livsvarigt fængsel for et mord og ti mordforsøg på tilfældige mænd han syntes lignede indvandrere, og for ni bankrøverier. Hans tilnavn skyldes at han til mordet og nogle af mordforsøgene anvendte et gevær med lasersigte.

Dan Aykroyd: Canadisk-amerikansk skuespiller, medvirkede blandt andet i Ghost Busters. Har sagt at han blev diagnosticeret med Aspergers syndrom som tolv-årig, at han har haft ufrivllige bevægelser og at hans særlige interesse eller fascination er med politi – måske fordi hans bedstefar var medlem af det canadiske beredne politi.

Daryl Hannah: Amerikansk skuespiller som er kendt fra filmene Blade Runner og Wallstreet. Hun fortalte i et interview fra 2013, at hun som barn blev diagnosticeret som autist. Hun var meget genert som barn og led af en søvnforstyrrelse, der gjorde at hun ikke kunne sove om natten. Hun brugte de søvnløse nætter til at se film, da det var hendes særlige interesse.

Nikki Bacharach: Datter af komponisten Burt Bacharach. Han skrev sangen Nikki til hende i 1966 da hun netop var født. Hun begik selvmord i 2007, tilsyneladende på grund af problemer foråsaget af at hun havde Aspergers syndrom.

Richard Borcherds: Engelsk matematiker. Vinder af Fields medaljen, matematikkens nobelpris. Simon-Baron Cohen – en af de ledende eksperter i Asperger – beskriver at han har træk som viser at han har Asperger, men at han har været så heldig at havne i et miljø hvor det højst giver minimale problemer.

David Bellamy: Naturforsker og TV-personlighed. Nævner i sin selvbiografi, at han selv mener at have Asperger.

Michael Burry: Selvlært investeringsekspert som i følge omtalen har Aspergers, glasøje og kan lide rockmusik. Var en af de få som forudså sammenbruddet i den amerikanske økonomi, og tjente 727 mill. dollar til sine investorer og 100 mill selv. Se artiklen her.

Bram Cohen: Opfinder af programmet BitTorrent som gør det muligt at udveksle store mængder digitale data, grundlægger og leder af sit eget firma. Det er på trods af at han er diagnosticeret med Aspergers syndrom.

James Durbin: Kom i 2011 blandt top 11 i American Idol. Som han selv siger som sine diagnoser: “Jeg har Tourette and Aspergers, men de har ikke mig.” Ud over at spille musik, har han spillet teater. Han er gift og de har et barn. Der klip fra hans optræden og et interview med ham her.

Temple Grandin: Velfungerende autistisk og en af verdens ledende eksperter i design af udstyr til human håndtering af brugsdyr. Har talt og skrevet om sin egen diagnose og sine egne oplevelser.

Marcus Jannes: Svensk 21-årig der beskrev sig selv som Asperger og højt fungerende autist. I oktober 2010 satte han et webkamera op som transmitterede på undergrundssitet Flashback, hvorefter han hængte sig selv mens det blev vist.

Heather Kuzmich: Nummer fem i America’s next top model 2007, og 21 år gammel på det tidspunkt. New York Times skrev at hun havde svært ved at have øjenkontakt, men til gengæld havde et særligt forhold til kameraet og en speciel fashionabel udstråling.

Gary McKinnon: Engelsk hacker som er anklaget for at have brudt ind i IT-systemer hos blandt andet det amerikanske forsvarsministerium. De amerikanske myndigheder har anklaget ham for bevidst at ødelægge data, mens han har kritiseret at nogle systemer var nærmest helt ubeskyttede.

Robert Napper: Dømt for mord på Rachel Nickell, Samantha Bissett og hendes fire år gamle datter. I følge mentalundersøgelsen lider han af Aspergers syndrom, skizofreni og følgevirkningerne af en voldelig opvækst.

Craig Nicholls: Forsanger i det australske rockband The Vines. Er diagnosticeret med Asperger, som ser ud til at forklare hans selv i forhold til andre rockstjerner ret specielle og vanskelige opførsel.

Gary Numan: Engelsk sanger, sangskriver og rockstjerne. Han er diagnosticeret med Asperger, efter at hans kone blev opmærksom på det, og han har fortalt om hvad det betyder for deres forhold.

Tim Page: Musikanmelder og modtager af Pulitzer prisen. Han blev som voksen diagnosticeret med Asperger og har fortalt om de problemer han oplevede som barn.

Vernon Smith: Opfinder af eksperimentel økonomi og modtager af nobelprisen i økonomi 2002. Han har i øvrigt udtalt at Aspergers syndrom gør at man bedre kan koncentrere sig.

Daniel Tammet: Har nogle helt ekstraordinære talenter for at lave beregninger i hovedet og for at lære sprog, har udviklet og solgt sprogkurser og skrevet flere bøger. Han er diagnosticeret som højt fungerende autistisk.

Liane Holliday Willey: Bestsælgende forfatter og foredragsholder. Blev diagnosticeret med Aspergers syndrom som voksen og har skrevet og holdt foredrag om hvordan man håndterer Asperger.

Pernille Aalund: Efter at være startet som TV-vært, stiftede hun kvindeportalen Oestrogen.dk, var redaktør af månedsmagasinet Q og ugebladet Kig Ind, og har været direktør for alle Aller Press´ magasiner. 

Kendte personer hvor det er hævdet, at de har eller havde Asperger

H. C. Andersen: Han er en af dem som Simon-Baron Cohen – en af verdens ledende forskere i Aspergers syndrom – mener havde Asperger. Hans opførsel var på en lang række punkter ikke normal, og det lader til at den bedste forklaring var, at han havde Asperger syndrom. Dele af hans breve og biografiske bøger tyder også på det.

Martin Bryant: som myrdede 35 mennesker i en massakre på Tasmanien i 1996. Det er hævdet han havde Asperger. Ved mentalundersøgelsen ved retssagen fandt man at han var udviklingshæmmet, men i øvrigt normal.

Mark David Chapman: som skød John Lennon den 8. december 1980. Flere websites hævder at han blev diagnosticeret med en sjælden men alvorlig form for autisme. Ordlyden tyder på at de har skrevet af efter samme kilde. De psykiatriske undersøgelser viser at han har haft en række vrangforestillinger, men der er ikke noget som tyder på en autisme-spektrum forstyrrelse.

Albert Einstein: Simon Baron-Cohen mener at han havde tegn på Aspergers syndrom, og det bliver ofte omtalt at han havde det. Flere der har kendt ham, har afvist det. Han havde afgjort held med damer, og at være genial og distræt er ikke i sig selv tilstrækkelige indikatorer for Aspergers syndrom.

Bill Gates: Flere har omtalt at han har træk som minder om Asperger, men der er ikke nogen pålidelige oplysninger som tyder på at han har Asperger.

Adolf Hitler: Michael Fitzgerald – der er ekspert i autisme spektrum forstyrrelser – mener Hitler opfyldte alle kriterier for Aspergers syndrom. Problemerne under hans skolegang og yngre år og en række aspekter af hans opførsel overfor andre passer med det. Samtidig havde han en voldelig opvækst som i høj grad påvirkede hans holdninger og handlinger som voksen.

Thomas Jefferson: Hovedforfatter til den amerikanske uafhængighedserklæring og USA’s tredje præsident. Norm Ledgin viser hvordan Aspergers syndrom er den bedste forklaring på en række særheder i Thomas Jeffersons opførsel, men gør opmærksom på at man ikke kan lave en sikker diagnose på en afdød. Specielt da optegnelserne om hans barndom er gået tabt.

Ted Kaczynski: “The Unabomber”.  Der er flere som omtaler at unavngivne eksperter har diagnosticeret ham som Asperger. Ved mentalundersøgelse blev han diagnosticeret som paranoid og skizofren.

Craig Newmark: Grundlægger og leder af Craigs list den mest succesrige website for annoncer for job, boliger og køb og salg i USA. Han har udtalt at kendetegnene for Asperger virker ubehageligt velkendte for ham, men er ikke formelt diagnosticeret.

Isaac Newton: Simon Baron-Cohen mener at han er et nærmest klassisk eksempel på Aspergers syndrom. Han er omtalt som ekstremt sky og genert. Til gengæld blev han udnævnt til leder af Den Kongelige Mønt, og genvalgt flere gange som leder af Royal Society, hvad der tyder på at han havde et minimum af sociale færdigheder.

George Orwell: Simon Baron-Cohen beskriver hvordan en lang række træk i hans opførsel passede med Asperger syndrom. Der kan dog også være andre forklaringer.

Steven Spielberg: Det er blevet omtalt at han har Asperger, men der er ikke nogen pålidelige oplysninger som tyder på at han har det.

Satoshi Tajiri: Skaberen af Pokemon og grundlægger af spilfirmaet GameFreak. Det er blevet omtalt at han har Aspergers syndrom, og han er blevet beskrevet som kreativ, excentrisk og tilbagetrukken.

Peter Tork: Amerikansk musiker og skuespiller, bedst kendt som medlem af bandet Monkees. Det er omtalt flere steder, at han har sagt i et interview at han har Asperger, men det har ikke været muligt at finde selve interviewet.

Ludwig Wittegenstein: Måske den største filosof i det tyvende århundrede. Simon Baron-Cohen er ret sikker på at han havde Asperger syndrom, og beskriver hvordan hans opførsel på en række punkter passer med det.

Bent Haller: Nordjysk forfatter, som har skrevet mange børne- og ungdomsbøger. Han er mest kendt for debutromanen Katamaranen (1976) og Kaskalotternes sang (1981). Debutromanen var en samfundskritisk ungdomsroman, som var meget kontroversiel og blev fjernet fra hylderne i Thisted bibliotek efter at byrådet havde nedlagt forbud imod den.
Bent Haller har i et TV program fra 2017 fortalt om sin mulige autisme, som betyder, at han har et stort behov for struktur i hverdagen. Hele hans liv er lagt i et skema, hvor tingene foregår på præcis samme klokkeslæt hver dag.